EXCLUSIVE MK
Љубов и интима ЗАБАВА НАСЛОВНА

Заштитете се од манипулатори: Психолозите ги предлагаат овие тактики

Тешко е да се одолее на манипулација, тоа бара ваша согласност, ја отежнува ситуацијата, ве спречува да кажете „не“. Како да се спротивставиме на манипулацијата?

1. Обележете ги границите. „Не можеш така да зборуваш со мене.“

Ова е добро, но тактика на која треба да бидете подготвени. Ако личноста продолжи да манипулира после ова, бидете спремни да ја напуштите просторијата, спуштите слушалка, изолирајте се. Кога се дистанцирате, јасно и давате до знаење на личноста дека не може да манипулира со вас.

2. Разговарајте за чувствата. „Повреден сум и навреден што го правиш ова.“

Не очекувајте личноста веднаш да реагира на овие ваши зборови. Тој користи манипулација затоа што не знае да комуницира на друг начин, има комплекси, несигурности, стравови, но тоа не значи дека треба да страдате. Ако оваа личност сè уште не покажува интерес за вашите чувства, тогаш треба да размислите дали навистина вреди да останете во таа врска.

3. Кажете јасно – “Дали сега ме манипулираш? Зошто?”

Манипулаторот се плаши да не биде разоткриен. Затоа, таквите зборови ќе го збунат, па дури и ќе го натераат да се повлече. И ако не, тогаш прашањето „зошто“ ќе ви помогне да ја разберете ситуацијата и да извлечете заклучоци.

Кога ќе забележите манипулација, секогаш бидете отворени и кажете што чувствувате за тоа. Не ги потиснувајте емоциите во себе и размислете – дали манипулаторот вреди вашето време, љубов и внимание.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Формула 1 воведува нова награда за најхрабриот претекнувач

Angela

Кои хороскопски знаци се склони на депресија?

Angela

Направете да копнее по вас, иако долго сте заедно

Angela