EXCLUSIVE MK
ЗАБАВА Занимливости

Земји во кои нема да можете да влезете ако не сте примиле „бустер“ доза

Пандемијата сè уште трае, а правилата се менуваат. Како што стојат работите, само вакцинацијата наскоро нема да биде доволна за патување, туку ќе биде потребна потврда за вашата засилена доза за влезете во посакуваната дестинација.

Порано мислевме дека две дози од вакцината против коронавирус ќе бидат доволни за безбедно и слободно патување низ светот. Се чини дека тоа не е така, бидејќи пандемијата се уште трае, а вирусот постојано мутира, ситуацијата бара построги правила, пишува TravelPulse.

Вака се’ повеќе земји ги менуваат правилата во последните неколку недели и бараат од меѓународните патници засилена доза, така што патниците кои планираат патување во наредниот период се соочуваат со фактот дека се менува дефиницијата за целосно вакциниран турист.
Неодамнешните студии покажаа дека засилената доза води до посилен имунитет и посилна заштита од коронавирус, а истражувањето од Обединетото Кралство покажува дека засилената доза го намалува ризикот од хоспитализација и смрт од коронавирус за 95. проценти кај луѓето над 50. години.

Соочени со ова откритие, здравствените власти ширум светот ја ревидираат својата политика за влез.

Европската комисија го ревидираше дигиталниот сертификат за коронавирус на ЕУ, па сега овие пропусници важат 270. дена, освен ако нивната важност не се обнови со засилена доза.
И’ иако сертификатот за Ковид на ЕУ е поврзан со патување во рамките на Европската унија, сигурно е дека другите делови од светот ќе ги земат предвид овие правила.
Во продолжување ви претставуваме земји во кои се чини дека две дози вакцина против коронавирус не се доволни за влегување:

Австрија
Претходно, сертификатите за вакцини важеа 12. месеци, но австриските власти ги променија прописите на почетокот на декември. Сега, доказот за вакцинација со две дози е само девет месеци од последната доза, но може да се обнови доколку примите трета доза.
Официјалните лица, исто така, одлучиле дека вакцината Џонсон и Џонсон нема да биде признаена доколку поединецот не прими засилена доза.

Хрватска
Хрватска смета дека сертификатот за вакцинација од две дози е истечен доколку поминат повеќе од 365. дена од последната доза. Информациите за бустер дозата не се јасно наведени, но претпоставуваме дека таквите правила ќе наведат многумина да ја земат бустер дозата пред да заминат за Хрватска.

Франција
Патниците ќе треба да имаат трета доза за да влезат ако поминале четири месеци или повеќе од втората доза. Правилото стапува на сила на 15. февруари.

Грција
Почнувајќи од февруари, Грција ќе им дозволи влез само на патниците кои примиле втора доза во последните седум месеци, освен ако не примиле и засилена доза.

Исланд
Исланд ќе „прими“ само патници кои биле вакцинирани со две дози во последните девет месеци, освен ако не ја примиле третата доза.

Израел
Патниците кои сакаат да одат во Израел ќе треба да се вакцинираат со втора доза не повеќе од 180. дена пред патувањето, освен ако не се вакцинирани и со дополнителна доза од вакцината

Холандија
Американците од 2. февруари ќе можат да ја посетат Холандија без карантин, под услов претходно да се вакцинирани со третата доза од вакцината. Оние кои примиле само две дози ќе мора да бидат во карантин 10 дена.

Шпанија
Без бустер доза, сертификатите за Ковид се сметаат за валидни само 270. дена (девет месеци) од последната доза.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Пештера во САД продадена на аукција за два милиона долари

Angela

Џиновско јапонско грозје се продава по цена од 10.000 долари за килограм

Angela

Романтичната љубов може да трае вечно

Angela