EXCLUSIVE MK
Автомобили НАСЛОВНА ТЕХНОЛОГИЈА

Зимски неволји: Што да направите ако ви замрзне рачната сопирачка?

Многумина немаат можност да ги сместат возилата во гаражи, а на отворено треба да се земат предвид и временските (не)прилики.

Една од нив е студот во зима, кој создава многу проблеми – на пример, може да ви ја замрзне рачната сопирачка. Понекогаш кабелот на рачната сопирачка ќе замрзне, а механизмот што ги држи тркалата, односно површината на облогата на сопирачката и дискот или барабанот, исто така може да замрзнат.

Што да направите ако замрзне рачната сопирачка?

Ќе почувствувате замрзнување на сопирачката доколку ја вратите рачката на сопирачката без поголем отпор, или ако почувствувате дека напнатоста на рачката на сопирачката е намалена. Едноставно, почнете да возете бавно (но навистина бавно), напред-назад. По неколку сантиметри – да не се оштети системот за сопирање.

Повторете го ова неколку пати. Ако сопирачката не се ослободи, пронајдете продолжен кабел и поврзете фен за коса на него. Дувајте топол воздух во тркалата што ги држи сопирачката – тоа е обично задниот пар и тоа треба да биде доволно за да се ослободи ледениот стисок.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Пожарот во модуларната болница во Тетово настанал од спој од кабел на дефибрилатор

Angela

Гугл мапс ќе го бележи нивото на улично осветлување

Angela

Намирници кои го забрзуваат растот на косата: МОЌНО ДЕЛУВААТ!

Angela