EXCLUSIVE MK
ЗАБАВА Занимливости

ЗОШТО ИМА ОГЛЕДАЛО ВО СЕКОЈ ЛИФТ: Ова никогаш не би го погодиле!

Целта е функционална, на почетокот беше само механичка, а потоа психолошка.

  1. Илузијата на брзината

Како што станбените и деловните згради стануваа се повеќе и повеќе, така што качувањето по скали стануваше сè понапорно, инсталацијата на лифтови стана императив. Сепак, и покрај ваквиот напредок, луѓето избегнуваа да се качат со лифтот, и поради страв и делумно поради тоа што изгледаше премногу бавно. Многумина се пожалија, а испадна дека „забрзувањето“ со кое лифтот се движи нагоре-надолу ќе чини многу, па производителите смислија генијален трик – да стават огледало во него. Патниците сега имаа друго хоби, па не обрнуваа внимание на времето поминато во возење. Дури пријавиле дека навистина се движат побрзо, иако дизајнот и брзината воопшто не се промениле.

  1. Клаустрофобија

Клаустрофобијата од лифтот е многу чест проблем. Мал простор, недостаток на воздух, неможност да се разбере како функционира овој „сокол“, страв од височина и други фобии ги вознемируваа луѓето и предизвикуваа вознемиреност. Присуството на огледало во лифтот помага да се решат овие проблеми: ја намалува анксиозноста и создава чувство на повеќе простор. Покрај тоа, патникот во лифтот на потсвесно ниво не се чувствува сам, како во стапица, бидејќи го гледа својот одраз во огледалото.

  1. Безбедност

Огледалото создава чувство на сигурност кога во кабината возат луѓе кои не се познаваат. Ви овозможува беспрекорно да ги следите движењата на другите. Психолозите тврдат дека присуството на огледала позитивно влијае на патниците и придонесува за почитување на општоприфатените норми на однесување. Се покажа дека случаите на вандализам се многу ретки во лифтовите со огледала. Кога човек ќе се види во одразот, тој почнува да се однесува „пристојно“, дури и кога е сосема сам во кабината. Значи, огледалото во лифтот не е само прашање на дизајн, туку еден вид мерка на психолошко влијание врз патникот.

  1. Досада

Не е невообичаено на човек кој се вози на мансарда да му здодее, а огледалото е таму „премногу кратко“. Подобро е да го погледнете вашиот одраз отколку во празен ѕид или под. Така, повеќето луѓе често ја „убиваат“ досадата со фотографирање во лифт, што можете да го забележите на социјалните мрежи. ретко кој човек нема селфи од лифт…

  1. Помош на лицата со попреченост

Огледалото му помага на лице во инвалидска количка да се качи на лифт без да мора да се сврти во него. Димензиите на лифтот не секогаш ви дозволуваат да се свртите во него во инвалидска количка, во овој случај огледалото помага, гледајќи го одразот, можете безбедно да влезете и излезете од кабината наназад без да се вртите.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

ВТОРНИК ПО ДУХОВДЕН Е ТЕЖОК ДЕН – денес ова ставете го во џеб или паричникот за да имате среќа и бериќет преку целата година!

Angela

Дневен хороскоп за 05 11 2011

Angela

Најнеобичните езера во светот

Angela