EXCLUSIVE MK
Наука - новости ТЕХНОЛОГИЈА

Индустрија за обновлива енергија со најбрз раст од 1999 година

Глобалната индустрија за обновлива енергија забележа најбрз раст од 1999 година и покрај паузата предизвикана од пандемијата, соопшти Меѓународната агенција за енергетика.

ИЕА соопшти дека спроведувањето на проекти за обновлива енергија, вклучително и фарми со ветерници и соларни енергии, се зголемило за 45% минатата година.

Капацитетот на енергијата на ветерот се зголеми двојно во текот на 2020 година, додека потрошувачката на сончева енергија се зголеми за скоро 50 проценти повеќе, поради зголемениот интерес на владите и корпорациите за чиста енергија.

„Владите треба да го надградат овој ветувачки интензитет со воспоставување политики кои поттикнуваат поголеми инвестиции во соларна енергија и ветер, дополнителна мрежна инфраструктура што ќе им биде потребна и за други клучни технологии за обновлива енергија како што се хидроенергија, биоенергија и геотермална енергија“, рече Фатих Бирол, извршен Директор на ИЕА.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Фетел: Кога заврна, трката се претвори во лотарија

Angela

Кои половни авомобили најмалку губат на вредност?

Angela

Почина пронаоѓачот кој го популаризираше домашниот компјутер и го измисли џепниот калкулатор

Angela