Искористете ја сезоната на цреши за да пробате рецепт за едноставна торта која сигурно ќе стане омилен „гостин“ на вашата трпеза… Уживајте!
Состојки:
250 гр маскарпоне
3 јајца
300 гр брашно
една лажичка прашок за пециво
50 гр путер
400 гр цреши
лажичка екстракт од ванила
220 гр шеќер во прав
по желба малку рендано чоколадо
Подготовка:
Измијте ги црешите. Во меѓувреме изматете ги шеќерот и јајцата во крем. Во нив додадете маскарпоне и промешајте со шпатула. Додадете просеано брашно, прашок за пециво и ванила. Истопете го путерот, се остава да се излади, па се додава во смесата со мешање. На крај додадете ги црешите и промешајте. За печење на торта со цреша, користете калап со отстранлив раб, покриен со хартија за печење. Истурете ја смесата и израмнете. Тортата се пече на 180 степени околу 35-40 минути и се остава да се излади. Посипете ја тортата со шеќер во прав или рендано чоколадо и послужете.