EXCLUSIVE MK
ЗАБАВА Занимливости НАСЛОВНА

Италија има најдолговечни жители во Европа

Италија има најдолговечните жители помеѓу земјите-членки на Европска Унија, соопшти Еуростат.

За разлика од трендот во ЕУ, каде мажите просечно живеат повеќе од жените, во Италија мажите просечно живеат 81, а жените 85 години.

Животниот век во ЕУ е продолжен и просечно изнесува 81,2 години. Животниот веk зависи од локалните услови за живот, но и од квалитетот на воздухот, на водата и на храната. Подолг животен век не значи и подобар и поквалитетен живот, бидејќи со зголемувањето на староста на населението растат и потребите и трошоците за специјални сервисни услоги, пред се здравствените и тие што се однесуваат на чувањето на возрасните лица.

Италија неколку години е и на прво место во светот по нискиот наталитет, на секои сто починати се раѓа по 67 бебиња. Ситуацијата се подобрува со мигрантските семејства кои просечно имаат повеќе од две деца. Исто така работниците од другите земји значително придонесуваат за полнење на касата на државниот пензиски фонд.

Помеѓу италијанските градови, Трст е на прво место по бројот на житеи кои имаат над сто години односно има од осум до 10 ултра стогодишници на 10.000 жители.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

ЈАСНИ ЗНАЦИ: На вашето тело му недостасува витамин Ц!

Angela

Дневен хороскоп – на овој знак ќе му се оствари долгоочекуваната желба, а особено еве што ги очекува близнаците

Angela

Временска прогноза за денес и утре – На некои места се очекува снег

Angela