EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Исхрана НАСЛОВНА

Кафето не е за секој: Па за кого тогаш?

Научниците од Универзитетот Џејмс Медисон откриле дека кафето не е корисно за секого. Кај некои спортисти, кофеинот има спротивен ефект, објави The Daily Mail.

Резултатите од најновата студија со 101 мажи покажуваат дека во 10% од нив кафето ја успорува брзината со која се движат. Во рамките на експериментот, волонтерите пиеле кофеински таблети. Мнозинството од нив трчале 6 километри побрзо за 5%.

Сепак, поради кофеинот, некои од спортистите успеале да остварат резултат од 14% побавно. Се покажа дека обработката на кофеинот е тешка и останува во нивното тело. Всушност, кафето влијае позитивно на нивната когнитивна функција, но го зголемува нивниот крвен притисок, како и ризикот од срцев удар.

Според научниците, генот CYPIA2 игра важна улога во метаболизмот на кофеинот. Околу 50% од луѓето имаат можност да обезбедат брза кофеинска обработка, од кои 40% се поврзани со просечна стапка на метаболизмот на кофеин и 10% за варијанта која го успорува метаболизамот.

 

Според статистичките податоци денес, 2,5 милијарди чаши кафе се пијат дневно. Ова го прави освежувачкиот пијалок еден од најпопуларните.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Македонската женска репрезентација од последнит „шешир“ ги чека протвниците за ЕП 2023

Angela

И НЕВЕРНИЦИТЕ ПРЕСТАНАЛЕ ДА СЕ СОМНЕВААТ – во сабота на големиот празник погледнете кон небото, желбите се остваруваат само под еден услов!

Angela

ПОБЕДНИЧКАТА НА „ГРАНД“ СЕДНА ВО ПОДАРЕНИОТ АВТОМОБИЛ – од тоа што и го порача Саша Поповиќ кога ќе се врати со него во Струмица се смееја сите (ФОТО)

Angela