EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Исхрана

Кога би знаеле колку е лековит сокот од компири, би го пиеле секој ден!

Наједноставните решенија понекогаш се и најдобри. Овој рецепт може многу лесно да го подготвите, не претставува речиси никаков трошок, а може навистина многу да ви помогне.

 

Можеби ќе се запрашате зошто некој воопшто би пиел сок од компири, но не е секогаш сè во вкусот. Најлековитите нешта имаат потполно непривлечен вкус за нас, а она што лично за нас е највкусно, всушност и најмногу нè труе.

 

 

Сокот од компири е прилично блунтав и безвкусен, но затоа пак е исклучително здрав, па се пие во рамките на Бројсовата медицинска диета. Еве за што сè е добар овој лековит сок.

 

Го алкализира телото

Сокот од компири е базен па затоа може да помогне во воспоставување на кисело-базна рамнотежа на организмот, што е особено важно за нас бидејќи начинот на исхрана кој денес го практикуваме предизвикува нашето тело секогаш да тежнее кон киселост.

Помага против гихт

Сокот од компири го намалува нивото на мочната (уричната) киселина и со самото тоа помага против гихт.

Има противвоспалително дејство

Поради ваквото дејство овој сок може да помогне кај артритис и други облици на воспалителни процеси, посебно кај зглобовите, но и при болки во грбот. Исто така, сокот од компири ја поттикнува циркулацијата во сите телови на телото.

Ја чисти кожата

Сокот од компири има смирувачко дејство на егземите, па дури и на акните и помага да се исчисти кожата.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Неочекувани предизвикувачи на главоболка

Angela

Со што да се храниме за долговечност?

Angela

Хималајската сол всушност е измама?

Angela