EXCLUSIVE MK
Автомобили НАСЛОВНА ТЕХНОЛОГИЈА

Колку опаѓа капацитетот на батеријата на електричен автомобил по една година?

Факт е дека литиум-јонските батерии со стареењето и нормалната употреба го губат својот максимален капацитет.

Еден од најголемите аргументи на љубителите на бензинци и дизел автомобилите е траењето на батеријата кај електричните возила.

Секако, факт е дека литиум-јонските батерии со стареењето и нормалната употреба го губат својот максимален капацитет. За среќа, тие падови не се преголеми, така што електричните автомобили и по неколку години би требало да задржат прилично голема автономија во возењето

Дали е ова навистина така? Јутјуберот, творец на каналот “Battery Life”, одлучил да направи експеримент за ова да го провери. Една година возел електричен “Volkswagen ID.3” и од купувањето минал 22.500 километри.

На основа на патниот компјутер пресметал колку километри неговиот автомобил ќе мине со полна батерија во септември 2020-та година, и потоа тоа го споредил со септември 2021-ва година, два пати со одржување на константна брзина од 90 км/ч.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Откриени тајните сметки на Гвардиола со кои затајувал данок

Angela

„Радио метроном“ ја отвора Неделата на франкофонскиот филм

Angela

Поза која обезбедува загарантирана најдобра стимулација на Г-точката

Angela