EXCLUSIVE MK
ВЕСТИ Македонија НАСЛОВНА

Концептот за дигитална трансформација е усвоен од Владата, наскоро електронски лични карти

Откако пред еден месец беше усвоен Концептот за дигитална трансформација на општеството од страна на Националниот совет за истата намена со кој раководи вице-премиерката Славица Грковска, сега и Владата го усвои истиотдокумент.

Тој е резултат од проектот за унапредување на дигитализацијата во Северна Македонија, со финансиска поддршка од САД и Естонија и експертска поддршка од Естонскиот центар за меѓународен развој.

Имплементацијата на Концептот ја обврзува Владата да воведе електронска лична карта и да спроведе мерки за поддршка за поврзување на сите домаќинства на бродбенд услуги во следните 5 години.

За да се постигнат целите поставени со Концептот, ќе се формира Агенција за дигитализација, која ќе биде надлежна за управување со околината за безбедна размена на податоци, поставување стандарди за ИКТ и сајбер безбедност за сите засегнати страни, давање насоки за управување со промените при дигитална трансформација на администрацијата и подигнување на јавната свест за оваа проблематика.

Очекувањата се дека ова ќе претставува предуслов за напредок и во борбата против корупцијата и јакнењето на транспарентноста и доброто управување. Покрај подобрувањето на слободниот пристап до јавните информаци, една од клучните измени кои ги носи овој концепт е давањето предност на дигиталната верзија на записите и електронските потписи. Податоците што еднаш се внесени во јавен регистар, нема повторно да се бараат од физичките и правните лица, а дигиталниот потпис создаден со лична карта е еквивалентен со своерачен потпис.

 

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

ВИКЕНДОВ ТЕМПЕРАТУРЕН ШОК – иако ќе имаме големо разочарување за споениот викенд, сепак ни доаѓа највисоката температура досега!

Angela

Се празнува Св. Еразмо Охридски

Angela

НЕ ПРАВЕТЕ ГОЛЕМ ГРЕВ НА ВЕЛИКА СРЕДА – денес никако не смеете да ги направите овие работи, особено сопружниците да внимаваат на ова!

Angela