EXCLUSIVE MK
ВЕСТИ Економија

Кризата ги погоди прехрамбената и агро индустријата

Кризата силно ги  погоди прехрамбената и агро индустријата.

По пандемијата сега и војната во Украина загрозен е извозот на производите на органска храна.Покрај нестабилноста во однос на нарачките тие се соочиле и со огромни ценовни шокови.Како што вели Нелкоски неможат да се  понудат цени кои ќе бидат доволно конкурентни ,да добијат нови пазари надвор од државата а воедно и да ги задржат оние со кои изминативе години соработувале.

Тие велат дека за земјоделието потребна е подршка и анализа за тоа каде и што може да се  произведува во нашата земја но и измени при доделувањето на субвенции од страна на државата.

Инаку Нелкоски во струшкото село Драслајца произведува палета на органски производи од лешник кои секојдневно се зголемуваат  .Компанијата најчесто произведува за извоз и тоа во Австрија, Германија, Швајцарија, и регионот .

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Инфлацијата ја опфати и е-трговијата на мало

Angela

Цената на барел нафта на највисоко ниво, ќе поскапат горивата

Angela

Недвижностите во ЕУ за 11 години поскапеле 34 отсто, само во последната година за 7,3 отсто

Angela