Во антиката, медот се сметал за храна на боговите. Поради своите лековити својства, се користел за спречување разни болести, а пак, Египќаните го користеле и во козметиката.
Поради своите антибактериски својства, како и фактот дека е полн со антиоксиданси – медот е идеален за зајакнување на имунитетот. Покрај тоа, антиоксидансите во медот се поврзани и со намалена опасност од срцеви заболувања. Ново истражување покажа дека редовната употреба на мед го ограничува зголемувањето на шеќер во крвта и го намалува нивото на холестерол и триглицериди. А, холестеролот во телото може да влијае на мозокот и нервниот систем, поради што е важно редовно да се консумира мед, препорачуваат стручњаците.
Медот може да се комбинира со топло млеко или чај од камилица, што ќе предизвика ослободување на серотонин, што потоа се претвора и во мелатонин (хормонот за квалитетен сон) и овозможува поубаво спиење. Тоа ќе помогне против стресот и го подобрува помнењето.
Поради антиоксидансите, медот е идеален и за чистење на кожата и телото од токсини, како и за проблеми со телесната тежина – само заменете ги слатките со мед. Така, покрај намалувањето на желбата за слатко, се внесуваат и хранливи јаглени хидрати – што е корисно, на пр., при тренинг и вежбање.