EXCLUSIVE MK
ЗАБАВА Занимливости НАСЛОВНА

Најнеобичните езера во светот

Природата секојдневно нѐ изненадува со својата убавина, сила и уникатност. За некои места во светот тешко е да се поверува дека воопшто постојат, но тие се таму илјадници години.

Подолу се трите најнеобични езера кои ги посетуваат туристи од целиот свет.

3. Шарени Езера (Индонезија)

Поради својата необична способност да ја менуваат бојата, го добиле името Разнобојни или Шарени Езера, кои се наоѓаат на врвот на вулканот Келимуту. Овие три необични езера настанале како резултат на последната вулканска ерупција, кога на површината се појавиле три кратери.

Езерата се појавија само неколку години по ерупцијата, кога вдлабнатините беа исполнети со талог.

На секои неколку години, бојата на водата во резервоарите се менува и може да варира од темнокафена до тиркизна. Како што откриле научниците, ова се должи на хемиските реакции на различните минерали кои се наоѓаат на дното на езерото. Мештаните имаат легенда дека во овие езера живеат души на мртви предци и дека нивната боја се менува во зависност од расположението на покојникот.

2. Езеро Медуза (Палау)

Ова необично езеро, како што кажува и неговото име, е полно со медузи. Внатре се наоѓаат два вида медузи, златна и лунарна. За среќа, тие не се опасни за луѓето, бидејќи ја изгубиле способноста за боцкање поради недостаток на потенцијална опасност. Ова неверојатно и атрактивно водно тело се наоѓа во пацифичкиот архипелаг и држава – Палау.

Длабочината на езерото достигнува 50 метри. На длабочина од 20 метри нема повеќе живи организми, освен бактерии. За туристите кои сакаат екстремни спортови и нуркање, постои голема опасност од хемиско труење. Водата на длабочина од 15 метри е полна со фосфати и амонијак.

1. Езеро Морнинг Глори (САД)

Езерото Морнинг Глори, односно Утринска Слава се наоѓа во САД, во Националниот парк „Јелоустоун“. Ова езеро е необично по својата форма, боја и температура на водата. Просечната температура на водата е околу 60 степени Целзиусови.

Но, најинтересна е бојата која доста често се менува.

Ова се должи на огромната количина на алги и мали организми кои живеат во езерото. Тие испуштаат различни бои во текот на нивниот живот. Бојата на водата може да варира од светлотиркизна до темновиолетова. Длабочината на резервоарот е околу 2 и пол метри. Впечатливо е и тоа што езерото понекогаш е целосно мирно, а понекогаш изгледа како водата во него да врие.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Зошто никако не треба да ги корнете белите влакна од косата?

Angela

Зголемената влакнавост кај жените е последица на овие болести

Angela

Еве што ќе ви се случи ако престанете да имате редовен секс

Angela