EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Медицина

Нема да ви се верува: еве што е смртоносно исто како пушењето

Очигледно, пушењето е една од најсмртоносните навики. Постојат меѓутоа и други фактори на ризик кои се шират со приближно иста брзина и кои главно произлегуваат од нездравиот начин на живот на луѓето.

Еве ги првите пет

  • Осаменоста: Порастот на улогата на социјалните медиуми и намалувањето на личниот контакт лице в лице со други луѓе, ја претвора осаменоста во распространета појава која влијае на целиот свет. И тоа може да биде смртоносно. Осаменоста го намалува очекуваното траење на животот со пушење еквивалентно на 15 цигари дневно.
  • Седење. Седењето по цел ден го зголемува ризикот од развој на различни видови на рак.
  • Несоница: Несоницата зголемува ризикот од мозочен удар и инфаркт на сличен начин со пушењето, убеден е проф. Валери Гафаров од Светската здравствена организација.
  • Солариуми. Вештачки тен може да изгледа како корисно сончање, но тоа не е. Потенцијално е поопасно од пушењето, бидејќи е поврзано со предизвикување голем број на канцери на кожата.

Во 2014 година истражувањето објавено во JAMA, открива дека солариумите водат почесто до рак на кожата, отколку пушењето – до рак на белите дробови. 5. Нездраво јадење. Бројни студии покажаа дека шеќерната и преработената храна богата со заситени масти нè изложуваат на потенцијално фатални заболувања – речиси многу (ако не и повеќе) како пушење. Во 2016 година, научниците кои го испитуваат ризикот од смрт кај нездравите луѓе, заклучуваат дека нездравата храна е многу повисока од пиењето алкохол, земањето дрога, незаштитениот секс и пушењето заедно!

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Здрави палачинки кои можете да ги јадете без грижа на совест

Angela

Диетата со сурова храна за видливи резултати

Angela

ПОРАДИ ОВИЕ УТРИНСКИ НАВИКИ СЕ ДЕБЕЛЕЕТЕ! Обидете се да ги избегнете!

Angela