EXCLUSIVE MK
Мобилни телефони НАСЛОВНА

Не земај го телефонот со тебе додека си во тоалет!

Никој не го негира тоа, една од вашите омилени работи е да талкаат на Instagram и facebook додека седат на тоалетот. Дури и во ова пишување, најверојатно ќе читате додека седите во тоалетот.

Меѓународната студија покажува дека 95 отсто од мобилните телефони покажуваат знаци на бактериска контаминација. Покрај тоа, некои од нив имаат потенцијал да предизвикаат силни инфекции како што се инфекција со стафи. Друго истражување од Универзитетот во Аризона вели дека нашите телефони носат 10 пати повеќе бактерии отколку плакарите

Освен тоа Вашиот телефон има доста бактерии кој исто така се пренесуваат. Да речеме дека сте го користеле телефонот додека сте имале грип. На самиот микрофон вашите бактерии од грипот живеат до 24 часа и при разговор на друг со Вашиот телефон истите бактерии се пренесуваат и стануваат потенцијални пациенти од грип.

Ситуацијата се влошува кога ќе контактирате со тоалетот што го користите надвор. Бидејќи во овие тоалети има насекаде околу милион бактерии од рацете на вратата до сапунот. Ги миете рацете и се обидувате да ги избришете трагите од овој контакт, но микроплановите продолжуваат да се движат со вас, бидејќи не можете да го измиете телефонот.

Еден просечен човек го допира уредот најмалку 2.600 пати на ден, што е добра можност за појава на инфекции. Се разбира, ова не го зголемува ризикот од појава на болест.

Експертите нагласуваат дека постарите и младите луѓе кои се особено третирани за дијабетес, хемотерапија или други сериозни болести треба да бидат повнимателни во овој поглед. Ако сте во оваа група, треба да обрнете повеќе внимание на вашата хигиена.

За да го минимизирате ризикот од болен мобилен телефон, не го допирајте вашиот телефон додека сте на тоалетот, откако ќе го користите тоалетот темелно ги миете рацете и треба често да го чистите вашиот телефон. Редовно чистење можете да го направите со употреба на алкохолни производи.

Имајте на ум телефонот наполнет со бактерии нема да те убие, но патувањето со оваа бактерија е хигиенски проблем на исто ниво како и не миење на рацете на тоалетот. Поради оваа причина, исчистете го телефонот токму сега и обидете се да не го користите во тоалетот.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Аргентинскиот песто сос е совршен додаток на јадењата

Angela

ФОТО: Само таа знае како: Меланија Трамп со уште еден моден погодок

Angela

Денеска се слави српскиот празник Видовден – се вели дека ова е празник кој ги отвора очите, обрнете внимание на ова!

Angela