EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Медицина

Не паничете: Што да направите ако ви се заглави коска од риба во грлото?

Важно е да бидете смирени. Пред сè, пробајте неколку корисни совети кои ќе ви помогнат да се ослободите од коската во грлото. Ако не ви помогне ниту една техника, задолжително побарајте лекарска помош.

Колкупати ви се случило додека јадете риба да ви се заглави коска во грлото? Оваа навидум безопасна работа може да стане сериозна кога ќе настапи давење. Некои дури не се ни осмелуваат да јадат риба поради стравот да не проголтаат коска што е навистина непријатно. Во секој случај, никако не треба да паничите.

Што не смеете да правите

Важно е да знаете како да ги извадите коските од риба од грлото. Всушност, поважно е да знаете кои активности не треба да се спроведуваат, бидејќи погрешните техники за отстранување на туѓ предмет од гркланот, можат да доведат до сериозни компликации.

1. Забрането е силно кашлање, бидејќи ги оптоваруваат мускулите на гркланот. Движењата што се прават при кашлањето може да ја однесат коската надолу во ѕидот на хранопроводот, што може да биде смртоносно. Исто така, забрането е провоцирате повраќање и силно кивање, или удирање по грбот.

2. За да ја отстраните коската од грлото, не користете импровизирани средства како што се вилушки, чепкалки за заби, четкичка за заби, прсти завиткани во газа итн. Сите овие предмети или го повредуваат гркланот, или ја туркаат коската подлабоко во слузницата, или предизвикуваат гноен рефлекс, што е лошо.

3. Никако не смеете да го масирате вратот сосила однадвор, бидејќи тоа може да придонесе за понатамошно продирање на коската во слузницата.

4. Познато е меѓу луѓето дека ако проголтнете коска од риба, прво треба да голтнете парче застоен леб или кора по него. Но, лекарите сметаат дека тоа е погрешно. Особено е опасно да се проголтаат необработени корки леб, бидејќи нивните рабови можат да ја изгребат слузницата. Често по ваквиот „третман“ жртвата не чувствува олеснување, иако коската излегла. Но, откако кората ќе го повреди грлото, болката останува иста како порано, дури и поинтензивна.

5. За проголтаната коска од риба, не е добро решение ниту медот. Медот е леплив и може да ја преземе коската. Но, тоа ја иритира слузницата. Ова предизвикува кашлица, што е непожелно.

6. Еден од советите на луѓето за отстранување на коската од грлото во домашни услови е дека треба да ја исплакнете со голема количина вода од житарки. Во никој случај не практикувајте го овој совет! Течноста што содржи и најмали цврсти честички, ќе ја повреди слузницата, а замислете што може да се случи со големите зрна.1

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Најчести недоразбирања помеѓу мажите и жените

Angela

Со какво мени до долговечност?

Angela

Ендодонтската терапија е дизајнирана да спаси заб!

Angela