Водата во која најчесто ја готвиме храната завршува во одводот, како кога готвиме тестенини, јајца и слично. Сепак, не треба да ја фрлате водата откако ќе ги сварите јајцата, бидејќи е многу корисна.
Водата по готвењето на јајцата е природно ѓубриво за вашите растенија и многу покорисно е да ги полевате растенијата со неа отколку да ја истурите во одводот.
Имено, лушпата на јајцата ослободува минерали за време на варењето во вода кои можат да бидат корисни за вашите растенија. Особено е богата со калциум – лушпите од јајцата содржат околу 380 мг калциум по грам, а дел од тоа испарува во водата.
Калциумот има повеќекратни придобивки за болести, на пример, ја зголемува отпорноста на болести, ги зајакнува клеточните ѕидови, ги активира ензимите итн. Иако недостатокот на калциум во природата е редок, тој не е целосно исклучен.
Показателите за недостаток на калциум кај растенијата се следните: „изгорени“ врвови на листовите, пожолтување на листовите, бавен раст и разни деформации.
Калциумот, исто така, помага да се одржи неутрална pH вредност на почвата, со што се обезбедува идеална средина за апсорпција на сите хранливи материи што им се потребни на растенијата.
Водата по варењето на јајцата, покрај наводнувањето на растенијата во затворен простор, е многу корисна и за растенијата во вашата градина. Ако имате градина, задолжително штедете ја водата откако ќе ги сварите јајцата и нахранете ги вашите растенија.