EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Медицина

Ова се симптоми на мистериозна болест која се шири меѓу децата: Уништува еден орган

Десетици деца во Европа и Америка страдаат од акутен хепатитис од непознато потекло, експертите се обидуваат да ја откријат причината за мистериозната болест на црниот дроб.

Во 17 случаи на заболени деца болеста толку многу напредувала што е потребна трансплантација на црн дроб, пишува британски „Сан“.

Најмалку еден смртен случај поврзан со епидемија на заболување на црниот дроб што ги погодува децата во Европа и во САД е пријавен, соопшти Светската здравствена организација пред два дена.

Научниците во моментов сметаат дека најверојатна причина за болеста е аденовирус, кој спаѓа во групата на вообичаени вируси кои предизвикуваат симптоми слични на грип или гастроинтестинални заболувања, а најчесто овие нарушувања се решаваат без трајни последици, наведува „Сан“.

Кај децата, овој тип на вирус предизвикува благ облик на болеста, проследен со воспаление на црниот дроб (хепатитис), што ретко се јавува кај здрави млади луѓе.

Во синоќешниот извештај на Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство се наведува дека причината за споменатото заболување на црниот дроб кај децата би можело да биде аденовирус тип 41F, посочува британскиот весник.

Овој тип на аденовирус е причина за бројни инфекции придружени со дијареа, повраќање, болки во стомакот и треска.

Во извештајот на Агенцијата се наведува: „Прелиминарното типизирање на аденовирус е во согласност со типот 41 F, што го покажуваат достапните податоци за причинителите на крвта. Сепак, други видови на аденовирус се идентификувани во причини кои не се земени од крвта”.

Рутинското скенирање на податоците покажа дека вообичаените вируси кои се јавуваат кај децата се во пораст во однос на претходните години, со забележителен пораст на инциденцата на аденовирус кај возрасната група од прва до четврта година.

„Информациите собрани од нашето истражување сè повеќе укажуваат дека ова зголемување на ненадеен хепатитис кај децата е поврзано со аденовирусната инфекција“, рече д-р Мира Чанд, директор за клинички и нови инфекции во УКХСА.

Докторот додаде дека детално се истражуваат и други потенцијални причини.

„Родителите и старателите на децата треба да реагираат на симптомите на хепатитис – вклучително и жолтица – и да контактираат здравствен работник. Вообичаените хигиенски мерки, како што е темелно миење на рацете, кое треба да биде надгледувано од возрасни и добра респираторна хигиена, помагаат да се намали ширењето на број на вообичаени инфекции кај децата, вклучително и оние предизвикани од аденовируси“, рече докторот, истакнувајќи:

„Децата кои имаат симптоми на гастроинтестинални инфекции, како што се повраќање и дијареа, треба да останат дома и да не одат во училиште или градинка 48 часа по престанокот на симптомите.

Симптомите на хепатитис вклучуваат:

– жолтица

– темна урина

– бледа урина

– чешање на кожата

– болка во мускулите или зглобовите

– висока температура

– необичен постојан замор

– општо лошо здравје

– губење на апетит

– болка во атомот, пишува „Дрим“.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Дали спиете лошо ноќе? Можеби вашиот кревет е на погрешно место

Angela

Рокот не е единствена гаранција: Еве како да препознаете дали може да ја користите кремата за сончање од лани

Angela

Храна што не треба да ја греете откако еднаш е зготвена

Angela