EXCLUSIVE MK
ЗАБАВА Занимливости

Овој симбол сите го знаете, но сега дознајте какво значење има

Античкиот симбол Јин и Јанг е веројатно најистакнатиот и најпопуларниот симбол во кинеската култура.

Овој познат симбол е претставник на филозофскиот концепт, кој нè учи дека во сите објекти во вселената постојат две главни, контрадикторни, но комплементарни сили кои го водат светот.

Бидејќи и најмалите детали околу нас се во постојано движење, секој од овие два елементи (или принципи), исто така, го содржи елементот на другиот. Ова ни дава слика на два екстремно силни симболи кои се неразделни, и уште поважно – еден не може да постои без другиот.

Концептот на Јин и Јанг претставува основа на многу кинески филозофски училишта, а особено е поврзан со таоизмот. Централниот термин на таоизмот е „тао“, кој најчесто се преведува како „патот“.

Се верува дека „тао“ е непроменлив и дека небото и земјата потекнуваат од него како два пола.

Во него го препознаваме машкиот принцип, односно Јанг, како бела, активна, светла страна поврзана со елементот на воздухот и оганот, и Јин, како женскиот принцип, темна, пасивна страна која е поврзана со елементот на водата и земјата.

Симболиката, се разбира, не завршува само со поимот на активност и пасивност. Така во Јангот ја препознаваме светлината, односно сонцето, денот, небото, југот, огнот, летото, топлината, креативноста, планината.

Спротивните поими, односно месечината, ноќта, земјата, падот, северот, смиреноста, долината, зимата – ги наоѓаме на другата страна или во Јинот.

Во кинеската култура, симболот на Јин и Јанг може да се најде во разни форми, иако најчесто е претставен во форма на круг. Истиот круг, покриен со лотосов цвет, е исто така еден од најпопуларните симболи, со акцент на совршенството и чистотата.

Лотосовиот цвет е директно поврзан со Буда, но исто така се поврзува со летање, интелигенција и мудрост.

Сите сили во природата можат да се гледаат низ призмата на Јин и Јанг, бидејќи сè е во постојано движење. Овие два симболи (темна и светла страна) се неразделни – како и кај луѓето.

Оние кои не знаат што е добро, нема да знаат ниту што е лошо. Затоа, во знакот на Јин и Јанг постојат две точки. Во сите нешта постои нешто добро и нешто лошо.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Изборот на домашно милениче открива каков човек сте

Angela

Месечен хороскоп за септември

Angela

Мажите имаат повеќе корист од бракот отколку жените?

Angela