Она што е зимница за нас, за Американците, Русите и Мексиканците, е совршена придружба на силни, кратки пијалоци.
Еден од најдобрите бармени во светот, Шанел Адамс, открива еден од интересните трендови за пиење течност, која во овие делови од нашата земја почесто е дел од зимниоцата, а не барската понуда. Тегла кисели краставички е редовен гостин во фрижидер за многумина, но не секој знае дека „киселиот сок“ е богатство на здравјето, пишува Пан куфер.
По чаша виски, се зема удар од кисела вода, а овој специјалитет се вика „pickleback“. Во многу американски барови, ова е токму специјалитетот на куќата.
Овој „пронајдок“ не е резервиран само за Соединетите држави. Русите ја пијат течност од кисела краставица со вотка, а во Мексико се комбинира со текила. Причината е што го ублажува дејството на алкохолот, а некои тврдат дека го ублажува мамурлакот.
Њујоршкиот писател и сопственик на бар, Тоби Чекини, своето искуство со стрелците што ги запалија САД го опиша како одлично. Со секое виски што ќе го нарачате , зимате и „кисела краставица“, а освен што наутро се уште не сте пијан, следниот ден се чувствувате многу подобро.
„Пиев десетина од нив, а наутро бев целосно излечен од настинка и воопшто не сум мамурен“, вели тој.
Течноста од кисели краставички има дополнителни предности – ги намалува мускулните контракции, го забрзува количеството електролити во телото, хидрира, а исто така ги убива штетните бактерии во стомакот.