EXCLUSIVE MK
Занимливости НАСЛОВНА

Овој човек има повеќе од 500 деца: Поради страв од инцест, доби забрана да донира сперма

Државјанин на Холандија, кој станал татко на повеќе од 500 деца низ целиот свет преку донирање сперма, доби судска забрана да престане да донира семе на клиниките.

Мажот е задолжен да им се обрати на сите клиники во странство и да побара да ги уништат сите примероци од неговото семе кои можеби ги имаат складирано, со исклучок на дозите кои се резервирани за родители кои веќе имале деца од него како донатор.

Судската пресуда предвидува и казна од 100.000 евра за секое идно зачнување.

Граѓанската тужба против 41-годишниот Холанѓанец ја поднела фондација која ги застапува интересите и на децата од донорот и на родителите кои го користеле мажот како донатор. Основа за тужбата им бил фактот дека со продолжувањето на донирањето од страна на Холанѓанецот, се нарушило правото на приватност на неговите деца чија слобода да формираат романтнични врски е сериозно загрозена од стравот за ненамерен инцест и зачнување деца меѓу блиску роднини.

Масовните донации на сперма на мажот веќе биле во фокусот на холандската јавност во 2017 година. Тогаш му било забрането да продолжи да донира во клиниките за плодност низ Холандија, каде што е татко на повеќе од 100 деца.

Но, тој продолжил да донира во странство, вклучувајќи ја и данската банка за сперама „Криос“, која работи меѓународно. Мажот продолжил да се нуди и на интернет-сајтови за парови кои бараат донатор. Понекогаш употребувал различни имиња.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Дневен хороскоп – еден знак да внимава на љубоморните колеги, а еве што ги очекува особено родените во месец април

Angela

Македонската женска репрезентација од последнит „шешир“ ги чека протвниците за ЕП 2023

Angela

УКИМ ќе го одбележи Светскиот ден на науката за мир и развој

Angela