EXCLUSIVE MK
НАСЛОВНА Наука - новости

Озонската дупка се обновува, два елементи треба да се држат под контрола

Дупката во озонската обвивка била предизвикана од загадување предизвикано од човекот, особено од хлорофлуоројаглероди (CFC) кои некогаш биле испуштани од фрижидерите. Обединетите нации спроведуваат истражување на секои четири години и соопштија охрабрувачки вести дека процесот на осиромашување на озонската обвивка е стопиран и забележани се знаци на нејзино подобрување.

Двете главни хемикалии што го осиромашуваат озонот се наоѓаат во долниот дел на атмосферата, велат од Центарот за вселенски летови на НАСА. Нивото на хлор е намалено за 11,5 отсто од нивниот врв во 1993 година, а бромот, кој е поефикасен во уништувањето на озонот, но е присутен на пониски нивоа, е намален за 14,5 отсто од својот врв во 1999 година, се вели во извештајот.

Глобалното просечно количество озон на височина од 30 километри од атмосферата нема да се врати на нивоата од пред 1980 година до околу 2040 година, се наведува во извештајот, а се посочува дека на Арктикот нема да се врати во нормала до 2045 година година. Ситуацијата е уште потешка на Антарктикот, каде што озонската обвивка е толку тенка што во неа се формира огромна дупка, која целосно би можела да се затвори до 2066 година.

Борбата за враќање на озонската обвивка започна со договорот во 1987 година, наречен Протокол од Монтреал, кој ја забрани употребата на хемикалии кои често се користат во опремата за ладење и во аеросолите. Во 2016 година, Договорот од Кигали предвидува постепено исфрлање на флуоро-јаглеводородите (HFC), екстремно штетни гасови за климата кои се користат во фрижидерите и уредите за климатизација. Доколку се почитува договорот, тоа би можело да го намали глобалното затоплување за 0,5 степени Целзиусово до 2100 година, проценуваат експертите.

Озонската обвивка се протега во долниот слој на стратосферата од околу 10 до 50 километри над Земјата. Неговата дебелина варира во зависност од местото и сезоната. Научниците укажаа на знаци на заздравување на озонската обвивка уште пред четири години, но тогаш резултатите беа прелиминарни и не толку големи. Сега тие бројки се подобрени и стабилизирани, вели новиот извештај.

Во него се сугерира итно намалување на употребата на фосилни горива, што ќе придонесе за намалување на таканаречениот „ефект на стаклена градина“. Намалувањето на ултра-виолетовото зрачење се проценува дека спасува по два милиони луѓе годишно кои би можеле да заболат од карцином на кожата.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Збунувачки и малку познати суеверија за ѕвездите

Angela

СО ГОДИНИ ВОЗЕШЕ ПЕЖО 307, А СЕГА КУПИ БЕСЕН ЅВЕР – Рада Манојловиќ не штеди пари кога во прашање е оваа марка на автомобил (ВИДЕО)

Angela

Барселона со победа над Реал Мадрид стави една рака на титулата во Шпанија

Angela