EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Медицина НАСЛОВНА

Откриен нов метод, која ја спречува дебелината

Научниците од Универзитетот во Њујорк открија дека вештачката стимулација на невроните во лимбичкиот систем на мозокот предизвикува глувци да ја намалат консумацијата на храна.

Како што наведуваат авторите на студијата, луѓето и животните имаат тенденција да консумираат храна дури и кога не се гладни. Се покажало дека таквото однесување е засновано на емоции и дека се активираат структурите на лимбичкиот систем. Тој учествува во регулирањето на функциите на внатрешните органи, чувството на мирис, емоции, спиење и будност. Исто така, игра улога во обработката на сигналите поврзани со стрес и агресивно однесување.

Невролептичниот препарат клозапин-N-оксид бил внесен во глодарите за активирање на невроните во лимбичките системи во нивните мозоци. Било констатирано дека нервните клетки ослободуваат глутамат при нивното возбудување. На овој начин, глувците почнале да консумираат двојно повеќе храна во споредба со глодарите во контролната група, кои не биле под влијание на препаратот. Несакани ефекти не се регистрирани.

Научниците се надеваат дека резултатите ќе придонесат за развој на нови методи за борба против дебелината кај луѓето.

Резултатите од студијата се објавени во Proceedings of the National Academy of Sciences.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

ФОТО: Таа е вљубена во својот мерцедес, ама некој постојано и го краде знакот – српската пејачка на маки, ќе го продаде овој „ѕвер“

Angela

Диетата со сурова храна за видливи резултати

Angela

Tesla стана највреден производител на автомобили во светот

Angela