EXCLUSIVE MK
НАСЛОВНА Фитнес

Плогинг: Овој фитнес тренинг во Шведска е апсолутен хит!

Плогинг е џогинг, вообичеено рекреативно трчање со една дополнителнаактивност (во наши услови прилично несекојдневна) – собирање отпадоци во ќеси кои трчачот ги носи со себе.

Ова е шведски изум кој потоа се рашири низ светот, а е комбинација од термините „џогинг“ и шведскиот збор „plocka upp“, што значи да собереш, кренеш…

Плогерите трчаат или одат, односно го практикуваат вообичаениот ритам и повремено се наведнуваат за да го соберат ѓубрето што го гледаат пред себе.

Во Шведска има луѓе кои тоа го правеле самоницијативно, без да знаат дека за таа активност постои и име.

Од еколошки аспект, одличен начин за да се спои омилената активност со нешто корисно и тоа за општо добро. Од спортски аспект пак, трчањето или брзото одење со по некое наведнување, придонесува за дополнително согорување калории, помага при флексибилноста на телото, како и при чувството за рамнотежа.

Мишел е една од оние кои уживаат во плогинг. Таа го собира ѓубрето со стапче, а потоа истото го распределува во соодветни канти за ѓубре, односно го сортира.

Плогинг е честа активност и во другите скандинавски земји, одредени делови во Индија, но не толку популарна се’ уште кај нас.

А би било одлично да биде!

 

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Причини поради кои жените плачат за време или по сексот

Angela

Во Скопје вчера напишани 243 казни за сообраќајни прекршоци

Angela

Се шири листата на острови во Грција на кои им се закануваат мерки против Ковид

Angela