EXCLUSIVE MK
Мобилни телефони НАСЛОВНА ТЕХНОЛОГИЈА

Познавачите предвидуваат: Паметните телефони ќе исчезнат за 10 години

За само 10 години, како што предвидуваат стручни лица, паметните телефони ќе бидат целосно исфрлени од употреба и најверојатно ќе бидат заменети со други технологии.

Како што пишува БГНЕС, мобилниот уред денес е потребен, речиси, само за потврда на корисникот и пренос на податоци. Лицето може да се идентификува на разни начини, на пример – преку препознавање лице, глас или отпечатоци од прсти, а информациите може да се проектираат и на ѕид или стакло со помош на ИОТ-сензори (ИОТ – „Интернет на нештата“).

Затоа, сметаат познавачите, телефонот е застарена потреба. За 10 години ќе исчезне и ќе биде заменет со нас, луѓето. И бабата, на пр., која е изгубена во градот, нема да има потреба да се јави никаде – ќе може само „да го праша ѕидот“ – Како можам да стигнам дома? И „ѕидот“ ќе ѝ го покаже патот, со стрелки.

Американските научници, инаку, создадоа и уред којшто може да генерира енергија од човечки прсти. Се работи за тенка лента како напрсток. Најголемата количина електрична енергија притоа се генерира кога рацете се потат и при допир со други површини (пиезоелектричен ефект).

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Овие намирници се ЗАБРАНЕТИ за лицата кои имаат проблеми со срце и висок притисок

Angela

Принцот на Саудиска Арабија е најбогатиот меѓу сите богаташи: Има 37 години, троши како утре да не постои и живее во луксуз! (ВИДЕО)

Angela

МАКЕДОНКАТА ЗНАЕ КАКО „ДА МУ ВРАТИ“: Поранешната на Огнен Амиџиќ провоцира во бикини покрај базен, едно е сигурно – по разводот е непрепознатлива!

Angela