EXCLUSIVE MK
Медицина НАСЛОВНА

Препознајте ги знаците: Кога ‘рчењето на детето не е безопасно

Рчењето кај децата е обично безопасно и е знак дека спијат во длабок и мирен сон. Но, научниците предупредуваат дека тоа исто така може да биде знак за состојба која често се забележува кај возрасните и која има штетни ефекти врз здравјето.

  • Оваа состојба се нарекува опструктивна ноќна апнеја. Станува збор за синдром кој предизвикува застој на дишењето за кратко време за време на спиењето

Истражувачите од Американското здружение „Heart“ откриле дека ноќната апнеја кај младите луѓе може да доведе до висок крвен притисок и можни срцеви заболувања и потенцијално фатални срцеви удари подоцна во животот.

Тие, исто така, тврдат дека апнејата во сон може да го наруши сонот со тоа што ќе има домино ефект врз емоционално-менталното здравје и имунитетот.

Симптоми кои укажуваат дека ‘рчењето на детето можеби не е безопасно:

  • ‘рчење повеќе од три ноќи неделно
  • збивање за време на спиењето
  • отежнато дишење во сон
  • знаци на губење воздух и здив или гушење.

Во текот на денот, може да забележите симптоми како поспаност, главоболки по будењето, потешкотии со концентрацијата и промени во расположението. Во секој случај, во врска со кој било од горенаведените симптоми, најдобро е да се обратите на педијатар за совет.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Пожарот во Кочани ги зафати првите куќи, ситуацијата е страшна!

Angela

Долготрајното седење подобрете го со оваа петминутна вежба

Angela

Снегот во Австрија го спречи првиот сезонски тест на Рико

Angela