EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Медицина НАСЛОВНА

Пробиотици – превентива и терапевтски избор при летни цревни инфекции

На самиот праг сме на летото, едно од поубавите годишни времиња пред се заради  топлото време и можноста да се поминат убави моменти на отворено, во природа или на плажа покрај море или езеро. Последнава опција, со оглед на актуелната состојба  можеби многумина од нас ќе ја стават во мирување и патувањата ќе ги одложат за некој месец или следната година. Но, тоа не значи дека нема да се релаксираме и да си поминеме забавно со нашите најблиски, се разбира сето тоа дополнето со голем избор на храна, освежителни пијалоци, сладолед итн. Со оглед на тоа дека знаеме да претераме со нивната консумација, а и заради високите температури, ризикот од  нарушувања на нашиот метаболизам и дигестивни инфекции е релативно голем. Но, решението е тука, познато на веќе голем дел од популацијата и останува само правилно да се примени. Се разбира, зборуваме за пробиотиците, добрите бактерии неопходни за нормален метаболизам и добро стомачно здравје. Тие се првиот избор во третман на дијареа од различно потекло кога цревниот метаболизам е нарушен, искористувањето на хранливите материи и водата е сведено на минимум и тоа резултира со чести, течни столици кои во најлош случај можат да не дехидрираат и целосно да не исцрпат.

Дијареата е многу почеста во летните месеци кога заради високите температури хранливите намирници и водата полесно се контаминираат со патогени микроорганизми,пред се бактерии. Со цел да ја избегнеме оваа појава и да го заштитиме нашиот дигестивен систем препорачлива е превентивна употреба на пробиотици. Изборот на хранливи намирници во кои можат да се најдат пробиотици не е многу голем, но тука се пробиотските додатоци во исхрана кои  ги содржат во висока концентрација. Во нив најчесто ги среќаваме пробиотските култури од родот Lactobacillus i Bifidobacterium (тие се вообичаено дел од цревната микрофлора и со најполезно дејство врз метаболизмот на храната). Потребно е тие да преовладуваат во цревната микрофлора за да обезбедат правилно разградување и ресорпција на хранливите материи и водата преку лачење на ензими и продукција на некои витамини (од Б групата).

Tие не дозволуваат патогените микроорганизмипремногу да се размножат т.е ја регулираат pH средината во цревата и создаваат непријатна околина за потенцијалните патогени. Компетираат за рецепторни места со патогени со што го инхибираат нивниот раст, а ги модулираат и разградуваат токсините на патогените микроорганизми. Некои од пробиотиците имаат способност да продуцираат метаболити кои поседуваат антибактериски ефекти против други организми, како и да екскретираат бактерицидни протеини наречени бактериоцини кои можат да ја блокираат колонизацијата на патогените организми.

Во случај на дијареа сите овие дејства од присуството и активноста на добрите пробиотски бактерии се видливи уште во првите неколку часа од нивното внесување, а целосно нормализирање на работата на дигестивниот систем настанува во рок од 1-3 дена. Сепак за најдобри резултати се препорачува употреба на пробиотикбарем 10 дена.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

ЦЕЦА ОКОЛУ ВРАТОТ ЗА 50-ОТ РОДЕНДЕН ГО НОСЕШЕ ПОДАРОКОТ ОД АНАСТАСИЈА – моќно значење составено од три збора! (ФОТО)

Angela

Неуромедика поддржувач на македонскиот фудбал во Порто: Одиме на СП (фото + видео)

Angela

Загинаа 46 македонски државјани во пожар на автобус близу Перник, Бугарија

Angela