EXCLUSIVE MK
Uncategorized

Решена една мистерија за меурчињата во шампањското

Според новото истражување, вкусниот начин на којшто меурчињата на „шампањското“ го скокоткаат јазикот, зависи од тоа колку „сапуница“ има во пијалакот.

Кога се истураат во чаша, газираните пијалаци не се пенат на ист начин. Газираната вода на пр. создава „пукачки меурчиња“ коишто се шират низ површината на стаклото. Во пивото, меурчињата почнуваат во една линија, па се шират нанадвор, често до прелевање…

Но, „шампањот“ е елегантен. Создава меурчиња кои се креваат во чисти, прави линии, како „на подвижна лента“ од дното на стаклото. Што точно ги прави меурчињата од шампањ толку убави, а така предвидливи?

Физичарите од Универзитетот „Браун“ во Провиденс, САД, и Универзитетот на Тулуз, Франција, велат, ја откриле тајната. Според нив, „шампањското“, „просекото“ и другите пенливи вина содржат повеќе „сапунски“ соединенија познати како сурфактанти. Всушност, се чини дека овие масни киселини се дел од она што го прави пијалакот толку вкусен.

– Теоријата е дека во шампањското, овие честици коишто дејствуваат како сурфактанти се добри состојки. Овие протеински молекули, кои даваат вкус и уникатност на течноста, се она што ги прави стабилни синџирите од меурчиња што ги произведуваат, објаснува инженерот Роберто Зенит, кој студира механика на течности на Универзитетот „Браун“.

Ова може да биде особено корисно во истражувањето длабоки водни извори што исфрлаат метан и јаглерод-диоксид, каде што е тешко директно да се земат примероци од материјалите или да се следат појавите и нивните својства во воздухот и водата. Доказот цело време бил во „просекото“, истакнуваат стручните лица.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Со млеко, мед и сирење до холивудскo лице

Angela

Хороскопски знак чии претставници се најпозитивните луѓе

Angela

По шест месеци брак ја остави поради Шехерезад: Еве како изгледа првата сопруга на турскиот актер Халит Ергенч (ФОТО)

Angela