EXCLUSIVE MK
ВЕСТИ Економија НАСЛОВНА

Руската рубља се врати на курсната листа на Народната банка

Македонија се подготвува за евентуално тргување со гасот во рубли. По речиси два месеци, руската рубља е вратена на курсната листа на Народна банка. Со ова се овозможуваат официјалните трансакции во руската рубља, што е особено значајно ако се земе предвид дека е се поголем притисокот од страна на Русија за плаќање на гасот во рубли. Сега 1 рубља се менува за 0,7866 денари и е поскапа од претходно.

Како што велат од Народната банка, претходно рубљата ја немаше на курсната листа затоа што Европската централна банка на 2 март годинава соопшти дека не е во позиција да го објавува референтниот девизен курс на руската рубља во однос на еврото поради тековно недоволниот обем на тргување. Но, сепак, Народна банка информираше дека за книговодствено искажување на побарувањата и на обврските се користи последниот среден курс на денарот во однос на руската рубља од 2 март. Тогаш, курсот бил: една рубља за 0,5264 денари. Тоа значи дека сега, во однос на курсот од 2 март, за една рубља треба да даваме повеќе денари.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Како ќе ни влијае ретрограден Плутон почнувајќи од 1 мај?

Angela

До крајот на јуни доаѓаат нивните 5 минути: Два хороскопски знаци нема да знаат што да прават од толку изненадна среќа

Angela

КОЛКУ Е ЧУВСТВИТЕЛЕН ПАЗАРОТ: Се огласи Маск и пак тргна нагоре цената на биткоин

Angela