EXCLUSIVE MK
Автомобили НАСЛОВНА ТЕХНОЛОГИЈА

Сериозен проблем: Мерцедес повлекува речиси милион автомобили

Ако возите R-Class, GL или ML кои се произведени од 2004 до 2015 година, Мерцедес ве советува да запрете додека не го посетите официјалниот сервис. Со повлекувањето беа опфатени 993.407 автомобили кои имаат потенцијален проблем со системот за сопирање.

Засега се знае дека станува збор за глобално повлекување, а околу 70.000 автомобили кои ги покрива оваа служба за итни случаи се во Германија, додека речиси 300.000 се во САД.

Кај моделите R-Class, GL и ML е забележан проблем со точката на монтирање на засилувачот на сопирачките, клучен елемент на системот за сопирање, кој со текот на времето може да ја изгуби својата функционалност поради корозија и со тоа да ја наруши способноста на возачот да го запре автомобилот.

Засега не се знае дали овој проблем предизвикал сообраќајни несреќи, но Мерцедес објави дека издал отповикување по анализата на изолирани случаи за одредени возила.

„Кај одредени возила најдовме можност поголема количина на корозија да влијае на функцијата на засилувачот на сопирачките. Во таква ситуација, силно или ненадејно сопирање може да предизвика механичко оштетување на засилувачот на сопирачката. „Доколку дојде до таков исход, што е многу ретко, не би било возможно да се забави возилото со сопирачките, со што се зголемува ризикот од судир или повреда“, се вели во соопштението на германската компанија.

Мерцедес им порача на сопствениците на овие модели да не ги возат своите автомобили пред да бидат проверени во официјалниот сервис. Компанијата веќе започна со проверки на сите модели опфатени со повлекувањето, а сите потребни делови ќе бидат заменети доколку има потреба.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Соборен рекордот во менување автомобилски гуми

Angela

Утревечер заседаваат СДСМ и Алтернатива

Angela

ПОНЕДЕЛНИКОТ ПО ДУХОВДЕН Е МНОГУ ТЕЖОК ДЕН – еве што треба да направите за среќа и благослов, особено една работа никако не ја правете никако!

Angela