Зимницата најчесто има миризба на зеленчук. За оваа зима предлагаме рецепт на овошна зимница која мириса на карамела. Состојки: 2 кг. јаболка 400 гр. шеќер 2 x 125 мл. вода 2 x 15 мл. сок од лимон 1 лажичка сол 1 кесичка ванилин шеќер 50 мл. рум (или 2 кесички ванилин шеќер со вкус на
рум)
Подготовка: Излупете ги јаболката, исечете ги на четири дела и ставете ги во тенџере. Потоа додадете сок од лимон и вода. Покријте ги и варете околу 20 минути додека не омекнат. Омекнатите јаболка исцедете ги, а потоа смелете ги во пире. Во што е можно пошироко тава ставете 300 гр шеќер, додадете вода и 1 лажица сок од лимон. Потоа оставете да се вари. Кога ќе почне да добива жолта боја која наликува на карамел, додајте го пирето од јаболка во садот. Додадете го остатокот од шеќер, како и ванилиниот шеќер, а потоа мешајте постојано уште 10, 15 минути на ринглата. Џемот е готов кога ќе повлечете со лажицата, зад неа да останат чисти линии.