EXCLUSIVE MK
Мобилни телефони НАСЛОВНА

Со кои средства не треба да го чистите мобилниот телефон?

Чистењето на телефоните или таблет компјутерите со погрешни средства може да предизвика трајни оштетувања. На пример, повеќе штета отколку корист може да направите со следниве средства.

Средства за дезинфекција на раце

Со обзир на тоа дека некои дезинфициенси имаат состојки како мирис и етилен алкохол, најдобро е да ги држите подалеку од дисплејот на телефонот.

Средство за чистење прозори

Логиката дека ако ги чистите прозорите со средство за стакло, тогаш ова би требало да го примените и на дисплејот на телефонот е погрешна, затоа што дисплеите на телефоните имаат заштитен слој кој ги одбива водата и маснотиите и го штити од гребење, а со користење на агресивни средства овој слој може да се истроши.

Хартиени марамчиња

Иако одлично впиваат течности и се наоѓаат во кујната, не се добри за екраните. Хартијата може да се изрони и да направи уште повеќе нечистотија на екранот или во некои случаи и да го изгребе екранот. Чистење го екранот користејќи микрофибер крпчиња.

Алкохол

Бидејќи новите тлефони имаат заштитен слој на екранот, алкохолот со тек на време може да го отстрани. Apple на пример ги моли корисниците да не користат алкохол при чистење на уредите.

Средство за остранување на шминка

Некои од овие средства содржат хемикалии кои може да ги оштетат дисплејот и електрониката. Наместо ова, земете микрофибер крпче, намокрете го со малку вода и така исчистете го екранот.

Компримиран воздух

Дување со интензивни количини на воздух може да предизвика штета, посебно на микрофонот.

Оцет

Лоша идеја. Оцетот брзо ќе го симне заштитниот слој на екранот.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

ПРИЛИВ НА ПАРИ ЗА ЕДЕН ЗНАК: Бран на среќа за три други хороскопски знаци за време на младата месечина во Близнаци

Angela

Не земај го телефонот со тебе додека си во тоалет!

Angela

Знаци кои укажуваат дека имате супер сопруг и парнер

Angela