EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Фитнес

Стоењето на едната нога е знак за добро здравје

Истражувањата покажуваат дека способноста на луѓето да стојат на една нога е показател за добро здравје и дека практикувањето на стоење на едната нога може да ја зголеми кондицијата, а можеби и да го зголеми животниот век.

Способноста да се застане на една нога е поврзана со добро ниво на физичка активност и намален ризик од падови, но и со квалитетот и должината на животот.

Неможноста да се одржи рамнотежа 20 секунди или подолго додека стоите на една нога и кај инаку здрави луѓе е поврзана со зголемен ризик од оштетување на малите крвни садови во мозокот и намалена способност за разбирање на концептите.

Бременоста, менопаузата, хроничните болести и пензионирањето, исто така, влијаат на нашата сила и рамнотежа и способност да останеме исправени, главно поради начинот на кој тие влијаат на нашата способност и мотивација да се вклучиме во редовна физичка активност.

Долгите периоди на седење или лежење во текот на денот се поврзани со помала мускулна сила, ризик од падови, а понекогаш и без разлика на количината на физичка активност со умерен или силен интензитет што некој ја вежба. Луѓето кои седат долго време имаат поголема веројатност да развијат дијабетес тип 2, поголем обем на половината и дебелина.

Вежбајте да стоите на една нога

Можете да ја подобрите вашата способност да стоите на една нога на која било возраст и да ја подобрите вашата рамнотежа.

Стоењето на едната нога може да биде уште поголем предизвик ако ги затворите очите додека го правите тоа. Ова вреди да се вежба бидејќи помага во нашата долгорочна способност да одржуваме рамнотежа и го намалува ризикот од паѓање. Со отворени очи телото станува мрзеливо и се потпира на видот за да ни помогне да одржуваме рамнотежа. Ако ги затвориме очите, другите сетила ќе работат подобро. Повеќето луѓе со затворени очи можат да стојат на едната нога многу пократко отколку кога очите им се отворени. Затоа е добро да имаме нешто во близина до кое ќе се држиме.

Исто така, постојат докази дека луѓето постари од 70 години, ако стојат на секоја нога по една минута, три пати на ден, можат да помогнат да се подобри густината на коските на колкот. Колку е посилна минералната густина на коските на колкот, толку е помала веројатноста за фрактура доколку паднат.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Родителите чуваат млечни заби, коса, па дури и папочна врвца како спомен

Angela

Ослободете се од целулитот во само неколку потези!

Angela

5 нешта кои се смртоносни исто како пушењето

Angela