EXCLUSIVE MK
ВЕСТИ Свет

Студија: Нивото на морето во Нов Зеланд се зголемува двојно побрзо од очекуваното

Нивото на морето во близина на Нов Зеланд во некои делови се зголемува двојно побрзо од очекуваното, што им се заканува на двата најголеми града во државата.

Тоа се нагласува во студија чиии резултати се објавени денеска.

Податоците собрани долж брегот на земјата покажаа дека некои области веќе тонат три до четири милиметри годишно.

Проекциите се резултат на обемната петгодишна истражувачка програма наречена „NZ SeaRise”.

Програмата е финансирана од владата и имплементирана од десетици новозеландски и меѓународни научници.

Според експертите, властите имаат помалку време од оч екуваното да планираат како да се прилагодат на последиците од климатските промени, особено на преселувањето на жителите кои живеат покрај брегот. /МИА

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Во Јапонија се отвора забавниот парк „Светот на Супер-Нинтендо“

Angela

Фото: Мапа на сите земјотреси во регионот од 1960 година

Angela

Во пожарите во Турција досега загинаа четири лица, евакуирани стотици лица

Angela