EXCLUSIVE MK
ЗАБАВА Занимливости НАСЛОВНА

Чудесниот ефект на кафето врз варењето

Преглед на речиси двесте научни публикации покажува дека умереното консумирање кафе – три до пет шолји дневно – не му штети на дигестивниот систем, туку го намалува ризикот од камења во жолчката, панкреатитис и некои заболувања на црниот дроб. Резултатите се објавени во списанието Nutrients.

На својот пат низ гастроинтестиналниот тракт, кафето има три главни ефекти: врз секрецијата на желудникот, жолчката и панкреасот неопходни за варење, на цревната микрофлора и на перисталтиката – собирање на ѕидовите на дебелото црево, процес неопходен за минување на храната низ дигестивниот систем.

Анализата на 194 студии покажува дека кафето, кога се консумира умерено, го стимулира дигестивниот процес и помага да помине низ дебелото црево, го зголемува бројот на „добри бактерии“ во цревата, го намалува ризикот од камења во жолчката и има заштитно дејство врз црниот дроб. .

„Спротивно на некои претпоставки, консумирањето кафе генерално не е поврзано со цревни или дигестивни проблеми“, вели д-р Астрид Нелиг, почесен директор за истражување на Францускиот национален институт за здравство и медицински истражувања (INSERM), автор на прегледот. соопштение за печатот од Францускиот институт за научни информации за кафе (ISIC). „Во некои случаи кафето помага при општи дигестивни тегоби. Новите податоци покажуваат и дека консумирањето кафе придонесува за зголемено ниво на позитивни цревни бактериски групи, како што се бифидобактериите.

Резултатите покажуваат дека кафето го стимулира производството на дигестивните хормони гастрин и гастрична хлороводородна киселина. Двете супстанции помагаат во разградувањето на храната во желудникот. Напитокот исто така го подобрува лачењето на холецистокинин – хормон кој ја промовира функцијата на жолчката и исто така е вклучен во варењето.

Прегледаните податоци покажуваат дека кафето ја стимулира подвижноста на дебелото црево 60% подобро од водата и 23% подобро од замените за кафе без кофеин. Авторот верува дека ова е поврзано со способноста на кафето да го ублажи хроничниот запек.

„Иако ќе бидат потребни повеќе податоци за да се разберат ефектите на кафето врз дигестивниот тракт, ова е многу охрабрувачки почеток“, вели Нелиг.

Повеќето грижи за негативните ефекти на кафето врз дигестивниот систем не се потврдени. Конкретно, научникот ја отфрла идејата дека честото консумирање кафе предизвикува гастро-езофагеален рефлукс. Според него, ова е прилично комбиниран или адитивен ефект на факторите на ризик како што се дебелината и лошата исхрана.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

НА СЕБЕ НОСЕШЕ ДЕТАЉ ОД 4.500 ЕВРА, НО НИКОЈ НЕ ГО ВИДЕ – сите гледаа во најкратките пантолани на Цеца, се препоти за да не и се види ништо од позади! (ФОТО)

Angela

Никогаш нема да поверувате дека таа и е сестра – оваа жена е повлечена од јавниот живот, а и е сестра на Јелена Розга (ФОТО)

Angela

ЗАВИСНИ СТЕ ОД КАФЕТО? Во овие моменти никако не смеете да го пиете!

Angela