EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Медицина

Што е тоа во стомакот? Тестот ѝ покажал дека е бремена, но не било така…

Теми Милан и нејзиниот сопруг Ричард, актерот од серијата „Патот Ватерло“ биле уништени од сознанието за тешката и необична болест од која се заразила Теми. Имено, нејзиниот тест за бременост бил позитивен, а подоцна се испоставило дека не е бремена, туку дека се работи за тумор кој наликува и имитира бебе во пределот на стомакот.

Тие се радувале и биле убедени дека наскоро ќе станат родители, но откако подоцна отишле во болница, животот им се распаднал. На ултразвукот е откриено дека нема бебе, туку дека се работи за порочна и ретка болест со хориокарцином, кој расте во плацентата и кој ги имитира симптомите на бременост.

– Кога направив ултразвук по три месеци од бременоста, беше откриено дека ембрионот не расте – изјави Теми Милан, а по подетални прегледи лекарите мораа на среќната двојка да му кажат страшна вест – таа страдала од хориокарцином, постојана трофобластика, многу редок тумор.

Таа била веднаш по прегледот во Универзитетската болница во Велс, пред да биде префрлена во медицинската установа Черинг Крос во Лондон.

Поради природата на болеста, лекарите не можеле да ја оперираат, туку ја подложиле на исцрпувачка хемотерапија. Секоја недела во следните осум месеци ја посетувала болницата и одела на лекување.

– Морав да поминам низ тоа. Ја имав целосната поддршка од Ричард, тој беше со мене цело време – изјави таа за темата, потеклото на шкотскиот Данди.

Во моментот кога и била дијагностицирана болеста, таа била во последната година од обуката како медицинска сестра на Универзитетот во Јужен Велс.

По болеста продолжила со студиите и неодамна дипломирала.

Туморот повеќе го нема, но ќе мора редовно да испраќа крвни тестови во болница и да оди на превентивни прегледи, а Ричард и Теми планираат да добијат бебе во следниот период.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Храна која го продолжува животот

Angela

Дијареја – како да си помогнете?

Angela

Како да ги откриете симптомите на депресијата

Angela