EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Медицина

Што не знаеме за третата доза, а би требало да знаеме

Што е со оние кои не развиле антитела со кинеската вакцина

Меѓу вакцинираните има и такви кои реагирале помалку на кинеската вакцина, постари од 50-60 години, а особено мажите, што било утврдено со домашни истражувања. Се поставува прашањето, дали треба повторно да примаат иста вакцина што „не функционира“ и каде е потврдена, или треба да се смени и да примат друга.

-Проценката на јачината на реакцијата на вакцината (слаба или силна) е многу релативна. Проверката на концентрацијата на антитела не е единствениот показател за создадениот имунитет, бидејќи покрај тој хуморален, постои и клеточен имунитет, кој многу ретко се мери, а тоа го прават многу специјализирани институции, најчесто во студии. Исто така, проверка на имунолошкиот одговор, т.е. нивоата на антитела не се препорачуваат по вакцинација против ковид-19, бидејќи во моментов не постои стандардизиран тест, ниту пак е одредена вредноста на нивоата на антитела. Оваа област сѐ уште се истражува. Исто така, нивото на антитела во крвта не е единствениот показател за одговорот на телото на антигените што ги носи вакцината. Најважно е човек да спречи инфекција и болест со ковид со вакцината, како и тешки компликации и смртни случаи од кои се спасуваме со вакцината, вели д -р Јовановиќ за „Блиц“.

 

Дали на сите навистина им е потребна трета доза?

– Со цел да се постигне колективен имунитет и контрола на епидемијата во Србија, нашата примарна цел во борбата против ковид 19, е вакцинација на досега невакцинирани лица. Со зголемување на бројот на вакцинирани кај целата популација, воспоставуваме контрола на епидемијата во Србија, намалувајќи го бројот на луѓе во болница и бројот на смртни случаи од оваа болест. Вакцинацијата против ковид е суверена стратегија за борба против ковид 19 и контрола на ковид 19 – вели д -р Јовановиќ.

Прашајте го вашиот лекар

Вирологот, проф. Д -р Тања Јовановиќ, за „Блиц“ вели дека Националниот комитет за имунизации препорача третата доза на вакцината да биде секаков вид вакцина. Според неа, оваа доза треба само да го зајакне вакцинскиот имунитет што беше постигнат со претходната вакцинација.

 

-Затоа е најлогично третата доза да биде ист тип на вакцина. Но, ако претходната имунизација не доведе до стекнување на имунитет, тогаш се препорачува да се обиде имунизација со друг вид вакцина, рече проф. Јовановиќ.

Исклучок е третата доза, за оние вакцинирани со вакцина Спутник В. Оваа вакцина се состои од две компоненти кои се разликуваат во носителот што ја носи компонентата на вакцината, а тоа се различни видови на човечки аденовирус. Затоа е најдобро да разговарате со вашиот избран лекар, или оној на местото на вакцинација

-На почетокот на вакцинацијата, можевме да ја избереме вакцината. Значи, ние веќе ги имаме причините што не спречија да избереме вакцина. Ако од која било причина сѐ уште имате дилема околу изборот на вакцина, за третата доза, треба да се консултирате со избраниот лекар или докторот на местото на вакцинација. Особено е важно да се консултирате со лекар доколку имало несакани ефекти при претходната вакцинација, или во меѓувреме имало нови здравствени проблеми кои би можеле да влијаат на имунизацијата, рече професорот Јовановиќ.

извор/Фото: блиц.рс

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Хималајската сол всушност е измама?

Angela

Неочекувани предизвикувачи на главоболка

Angela

Грешка која ја прават сите жени и затоа косата брзо се масти

Angela