EXCLUSIVE MK
Медицина НАСЛОВНА

Што сакам да бидам кога ќе пораснам?

Што сакам да бидам кога ќе пораснам?

Професионалната ориентација е важен процес за децата кои завршуваат основно или средно образование, бидејќи им помага во идентификувањето на нивните потенцијали и интереси и ги насочува кон кариерни патишта кои би биле најсоодветни за нив.

Секој ученик е различен и има различни потреби, таленти, интереси и цели, па затоа е најдобар индивидуалниот пристап при одлучувањето кој е најсоодветниот избор за продолжување на образованието.

Психолозите играат важна улога во вршењето на професионална ориентација. Тие пружат соодветни информации, помогнат во идентификувањето на интересите, вештините и личностните карактеристики на учениците, и им помагаат во изборот на идната професија.

За таа цел, психолозите применуваат интервју и тестовен материјал кој помага да се идентификуваат афинитетите и областите во кои детето има најголеми потенцијали.

Секој родител размислува за професионалната иднина на своето дете и посакува да се направи најсоодветниот избор. Се поголемата конкуренција на пазарот на трудот не дозволува правење на грешки. Затоа е добро да се консултира психолог кој ќе им помогне на учениците да бидат подготвени за своите кариери во иднина.

Закажете консултација на телефонскиот број 13 301 кај нашиот Психолог Розета Паскалиева. Работиме 24/7. Или пак резервирајте термин онлајн на www.neuromedica.com.mk

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Колку изнесува казната за непоседување зимска опрема во возилото?

Angela

Како да се однесувате на првиот состанок?

Angela

Потресна исповед на турска актерка: Татко ми ме силуваше, мајка ми не ми веруваше

Angela