EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Медицина

Што сѐ е штетно при пушењето цигари и вдишување чад од тутунот

Повеќето пушачи не сакаат да се сетат на моментот кога првпат запалиле цигара бидејќи, покрај непријатното искуство, со текот на времето овој ритуал станал навика од која пушачите не се откажат или со потешкотии години подоцна се откажуваат.

Свесни дека најдобрата одлука што можат да ја донесат е целосно да се откажат од тутунот и никотинот во која било форма, има и такви пушачи кои од различни причини не се одлучуваат на таков чекор. За нив, дел од решението може да биде информирањето за помалку штетни, научно засновани алтернативи достапни кај нас, а кои се базираат на технологија која не го согорува тутунот и со тоа не испушта тутунски чад, докажана како една од најштетните состојки во цигари.

Зошто уредите што го загреваат тутунот се подобро решение отколку да продолжите да пушите?

Постојат докази дека согорувањето е најштетно при пушење, односно чадот од тутун, кој настанува при палење на цигара поради повеќе од шест илјади супстанции, од кои околу 100 се познати како штетни и потенцијално штетни, вклучувајќи го и отровот јаглерод моноксид.

Со помалку штетни алтернативи, како што е IQOS, нема согорување, бидејќи уредот работи на принцип на загревање на тутунот. Покрај тоа, IQOS не испушта чад од тутун, туку аеросол, кој во просек содржи 95 отсто помалку штетни состојки во споредба со чадот од цигарите. Исто така, уредот, кој се базира на технологија за греење, испушта 98 отсто помалку јаглерод моноксид, како и сите други штетни материи што ги испушта чадот од цигарите.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Што се симптоми на депресијата

Angela

Велика Британија воведува трета доза вакцина

Angela

Ќе ве воодушеви овој прелиен колач без брашно

Angela