EXCLUSIVE MK
Медицина НАСЛОВНА

Ја имаат само 43 луѓе во светот: Златна крв – најретката крвна група

Само 43 луѓе во светот имаат „златна крв“, како што ја нарекуваат научниците, предводени од д-р Тиери Пејрар, кој е директор на Националната лабораторија за имуноматологија во Париз …

Системот Резус разликува вкупно 50 антигени. Овие се протеини на површината на крвните клетки (црвени крвни клетки, бели крвни клетки и тромбоцити), способни да реагираат со антитела.

Истражувањето објавено во  “Blood journal” го зема предвид само системот Резус.

Како и со т.н. АБО методи, а во системот Резус има ознаки како Rh + (Rh позитивно), доколку има соодветен антиген на крвните клетки (супстанција способна да реагира со антитела).

Доколку го нема, зборуваме за Rh- (Rh негативна) крвна група. Најретката крвна група во светот е Rh нула, која нема ниту еден од 50 антигени од Резус системот. Во светски рамки, регистрирани се само 43 лица со оваа крвна група!

Овие луѓе се сметаат за идеални дарители на крв. Сепак, ретко се случува таквата крв да се користи при трансфузија.

Резервите, всушност, се толку мали што името „златна крв“ е целосно оправдано. Ретката крвна група за прв пат беше опишана пред повеќе од 40 години – откако беше откриена во 1961 година кај една Абориџанка.

Патем, првата успешна трансфузија на крв беше извршена во 1818 година, со што британскиот лекар Џејмс Блундел го спречикрварењето по породувањето.

Австрискиот лекар Карл Ландштајнер започнал да работи во 1901 година на класификација на крвните групи. Тој ја истражуваше работата на физиологот Леонард Ландоис, кој покажа како се смалуваат крвните клетки кога се воведуваат од едно животно на друго. Карл Ландштајнер ги класифицираше крвните групи А, Б, АБ и 0, а за својата работа ја доби Нобеловата награда во 1930 година.

 

Вообичаените комбинации на антигени од А, Б и РД ни даваат осум вообичаени крвни групи (А +, А–, Б +, Б–, АБ +, АБ–, О + и О–).

Системот работи така што имунолошкиот систем протекува крвни клетки само ако го препознае антигенот. Доколку не го признае, ги активира системите за одбрана на телото и го уништува напаѓачот. Иако нашиот имунитет е многу остар, не е многу бистар.

Ако некое лице со крвна група А добие трансфузија на крв од тип Б, имунолошкиот систем нема да ја препознае новата супстанција како неопходност за заштеда на живот.

На крајот до колку сте во можност да донирате крв, направете го тоа и спасете живот!

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

МИЛИОНСКА СУМА КОЈА ЈА НЕМА НИТУ ЦЕЦА – Лепа Брена се качи на маса со чаша вино среде јахтата која ја купи во кеш за посебен повод! (ФОТО)

Angela

Се огласи момчето кое ја удри Бебе Реџа во главата со телефон откако го покажа двоглавиот орел – од причината ќе подзинете, многумина се сложуваат (ФОТО)

Angela

Црногорците „плакнат очи“ додека „вилицата им се кочи“ од жешката Сара Јо: Пејачката на јахта во бикини со „разиграни облини“ (ВИДЕО)

Angela