EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Медицина

5 нешта кои се смртоносни исто како пушењето

Очигледно, пушењето е една од најсмртоносните навики. Постојат меѓутоа и други фактори на ризик кои се шират со приближно иста брзина и кои главно произлегуваат од нездравиот начин на живот на луѓето.

Еве ги првите пет

  • Осаменоста: Порастот на улогата на социјалните медиуми и намалувањето на личниот контакт лице в лице со други луѓе, ја претвора осаменоста во распространета појава која влијае на целиот свет. И тоа може да биде смртоносно. Осаменоста го намалува очекуваното траење на животот со пушење еквивалентно на 15 цигари дневно.
  • Седење. Седењето по цел ден го зголемува ризикот од развој на различни видови на рак.
  • Несоница: Несоницата зголемува ризикот од мозочен удар и инфаркт на сличен начин со пушењето, убеден е проф. Валери Гафаров од Светската здравствена организација.
  • Солариуми. Вештачки тен може да изгледа како корисно сончање, но тоа не е. Потенцијално е поопасно од пушењето, бидејќи е поврзано со предизвикување голем број на канцери на кожата.

Во 2014 година истражувањето објавено во JAMA, открива дека солариумите водат почесто до рак на кожата, отколку пушењето – до рак на белите дробови. 5. Нездраво јадење. Бројни студии покажаа дека шеќерната и преработената храна богата со заситени масти нè изложуваат на потенцијално фатални заболувања – речиси многу (ако не и повеќе) како пушење. Во 2016 година, научниците кои го испитуваат ризикот од смрт кај нездравите луѓе, заклучуваат дека нездравата храна е многу повисока од пиењето алкохол, земањето дрога, незаштитениот секс и пушењето заедно!

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Дијареја – како да си помогнете?

Angela

Што треба, а што никако не смеете да правите ако ве касне змија?

Angela

Грешка која ја прават сите жени и затоа косата брзо се масти

Angela