Цеца од времето на Тито - Патот на Цеца од никој и ништо до денес (видео)

Некогаш не ни помислувала дека ќе биде еден уникатен лик и препозналив пејач на фолк музика и тоа со децении. Светлана Цеца Ражнатовиќ, вели дека до успехот е тешко, но се може.

Погледнете ја биографијата на Цеца раскажана од самата себе:

Научниците збунети: Мистичната природа на „Изгубеното езеро“! (Видео)

“Изгубеното езеро” е име на чуден природен феномен во Орегон за кој што до сега не постои објаснување. Тоа секоја зима исчезнува, буквално кажано истекува, дури има и дупка длабока 3 метри низ која што тече водата.

Многу научници се обиделе да ја решат оваа мистерија, но безуспешно. Се претпоставува дека под површината на земјата постојат тунели од вулканско потекло, но се уште нема цврсто објаснување каде  оди водата.

“Оваа дупка е тука одсекогаш. Можно е под земјата да постојат канали. Со години се обидуваме да со запреме истекувањето на водата од езерото но безуспешно. Но и да успееме на некој начин, тоа може да ја направи ситуацијата полоша бидејќи сета таа вода би можела да ги поплави околните патишта”, изјави Jude McHugh од организацијата која што го надгледува подрчјето кое е познато како „Willamette National Forest“.

Тајната Стоунхенџ: Могили, артефакти и интриги! (прв дел)

Стоунхенџ стои во рамките на огромен обреден пејзаж. Заокружувајќи ги високите камења некогаш беше над 800 кругови, додавајќи во раскошот на храмот. Од овие енигматски насипи се откопани некои од најдобрите артефакти. Тие се археолошкиот Светиот Грал за разбирање на духовноста и секојдневниот живот на некоја култура која одамна ги нема. Спомениците како Стоунхенџ ги зачувуваат своите математички, астрономски и инженерски способности како мегалитска библиотека. Напишано во камен тие се наследство од нивните неверојатни достигнувања.

Бронзеното време (православна историја c2500-750 п.н.е.) погребни стоки, како што е авион од Балтикот, зрна од Египет и деликатни и сложено дизајнирани златни артефакти откриваат меѓународна трговија и уметничко занаетчиство. Таквите наоди украсуваат неколку британски музеи кои привлекуваат публицитет и внимание.

Сепак, некои од артефакти на могила се многу интригантни и предизвикуваат нашето разбирање за древната Британија. Во едно истражување пронајдени се  документирани докази за цела скелет на џиновски откопан само еден километар од Стоунхенџ, кој бил висок 13 'и 10 инчи, чудни метални предмети и необични плодни плочи, од кои сите биле пронајдени во кружните могили на Салисбери .

Интересно е што старото англиско име за Стоунхенџ беше "Танго од џин", можеби средновековното име било изведено од големите скелети кои биле пронајдени во и околу Салисбери.

„Salisbury Plain“

Стоунхенџ стои како чувар со поглед на огромната Салисбери рамнина. Оваа област е раководена од Министерството за одбрана (МО) и содржи бројни праисториски споменици. Еден од истражувачите го споредува со „Area 51“ во САД, бидејќи содржи воени ‘no-go’ зони. Вооружените служби го користат за да практикуваат маневри, да лансираат ласерско оружје и како интензивен опсег на стрелање. Кружните могили се во изобилство во и околу рамнината, од кои некои се сместени погребувања, иако не сите се толку лесно објаснети. Еден фасцинантен пронајдок дојде од обичен бароус кој беше ископан во 1955 година. Истражениот череп покажа знаци на операција. Првично беше дадено објаснување - черепот беше трепернат. „Trepanning“ е хируршка техника на стружење на длабок круг ритам во дел од черепот. Се мислеше дека може да се примени праисториска трепање за да се намали епилепсијата, да се смалат главоболки и дури и катаракта. Археолозите велат дека нашите предци сметаат дека овие болести се предизвикани од лоши духови.

Така, во еден посебен поглед, „trepanning“ беше делумно шамански одговор за олеснување на симптомите. Една слика ја отсликува излитената потрага, дивјак хакирање длабоко во черепот на непријатнио пациентот што подразбира примитивни и суеверни луѓе кои не се целосно разбирање на импликациите на нивните хируршки активности. Таквото средновековно здружение на темно време е, верувам, навреда на нашите праисториски прататковци.

Најчитани

Твитови