Видеоигрите предизвикуваат насилно однесување

Некои видеоигри поттикнуваат насилно однесување, пред се кај децата, се наведува во анализата на истржувањето што го спровеле група научници од Универзитетот „Пјер – Мендес“, во францускиот град Гренобл.

Научниците дошле до заклучок дека некои од овие игри ја поттикнуваат иритираноста и го зголемуваат просечното ниво на бесчувствителност на страдање. Со тоа гејмерите стануваат посклони кон вербална агресија и брутално однесување. 

Избришавте важен документ? Не е крај, постои начин да го вратите

Кога бараме документ во корпа за отпадоци, но тој е трајно избришан – се појавува проблем.

Доколку не постои првата трага од избришаниот документ во садот за отпадоци, иконата Recycle Bin на работната површина на компјутерот – Не  е сè изгубено!

Мајкрософт има решение за ова. Ваквите проблеми се решаваат со нова алатка наречена Windows File Recovery.

Оваа алатка овозможува корисниците да ги зачуваат документите кога ќе ги избришеме од датотеките. И во случај на дефект на компјутерот, алатката ги чува сите записи.

Враќањето датотеки во Windows овозможува да ги зачувате личните информации, вклучувајќи фотографии, видеа, документи и важни податоци за кои мислевме дека се изгубени засекогаш.

Алатката може да се користи за зачувување документи од хард диск, USB меморија и мемориски картички.

Тоа што е отежнувачка околност за користење на оваа алатка е што корисниците мора да бидат понапредни корисници на оперативниот систем Windows, бидејќи тоа е основа за работата на Microsoft Comand Prompt.

Како работи оваа алатка?

Враќањето на датотеки со Windows функционира на таков начин што кога датотеката е избришана од вашиот компјутер, таа не исчезнува целосно. Меѓутоа, нејзиниот простор на дискот е обележан како бесплатен за пишување нови податоци. Сè додека не се внесат нови податоци на тоа место, постои шанса избришаниот документ да биде зачуван.

Погледнете на видеото подолу:

Занимливи факти од социјалните мрежи кои секојдневно ги користите

Социлјаните мрежи се постанати секојдневие кај секого, и кај многу од корисниците тие имаат големо влијание над нив.

Денес ви ги претставуваме фактите за социјланите мрежи кои се занимливи и треба да се знаат.

1 Просечен интернет корисник во просек има има направено 7,6 профили на социјалните медиуми.

2. Дневно повеќе од 3,2 милијарди слики се споделуваат на сите социјалните мрежи.

3. Околу 5 милиони профили на “Фејсбук” припаѓаат на малолетници кои имаат под 10 години.

4. Инстаграм стори е два пати попопуларно од снепчет стори.

5. На социјалните мрежи активни се 91% од корисници на светскиот интернет.

6. По 2-ца корисници во секунда прават корисничка сметка на “Линкедлн”.

7. Корисниците споделуваат повеќе од 500 милиони твитови секој ден.

8. Оргиналното име на “Twitter” многу малку корисници го знаат а тоа е  “twttr”.

9. Во светот поголем е бројот на активните корисници на социјалните мрежи отколку на неактивните.

10. Храната е најкористената категорија на “Пинтерест”, се состои дури во 57% од дискусиите.

Најчитани

Твитови