EXCLUSIVE MK
Наука - новости ТЕХНОЛОГИЈА

PayPal во преговори за купување на Pintrest

Сервисот за онлајн плаќање PayPal ја разгледува можноста за купување на друштвената мрежа Pinterest. Неколку неименувани извори споделија податоци дека компаниите се во напредна фаза на преговори.

Вредноста на Pinterest е проценета на 45 милијарди долари. Ако навистина и се реализира зделката ќе биде најскапо купување во технолошкиот сектор годинава и највисока сума исплатена за друштвена мрежа до сега воопшто .

Двете компании веќе се во преговори и цената која PayPal би ја исплатил е 70 долари за акција на Pinterest, вели Bloomberg. Ова е и најголема сума која PayPal досега ја платил за некоја компанија. Истовремено оваа сума ќе биде значително повисока од цената од 26,2 милијарди долари која Microsoft ја плати за LinkedIn.

Друштвената мрежа во PayPal ќе биде дел од „супер апликацијата“. PayPal веќе има систем за плаќање, а со Pinterest ќе има и платформа за рекламирање и визуелна друштвена мрежа која е одлична за визуелно пребарување. Со ова друштвената мрежа треба да му помогне на PayPal да влезе на полето на е-трговијата во друштвени мрежи.

Она што би можел да го направи PayPal со Pinterest е да се обиде да го копира моделот кој Facebook го прави со Instagram. Pinterest би можел да добие специјализиран дел за онлајн продавница, но продавањето на производи би можело да се прави и директно во постовите.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Индустрија за обновлива енергија со најбрз раст од 1999 година

Angela

Збунувачки и малку познати суеверија за ѕвездите

Angela

WhatsApp додава фотографии кои исчезнуваат откако ќе ги погледнете

Angela