EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Исхрана

Придобивки од редовното консумирање банани

Бананата е дел од исхраната на повеќето луѓе, или како ужинка, оброк после тренинг или како дел од оброкот на детето. Причината не е само лесната достапност и брзото и лесно лупење, туку тие се многу хранливи и корисни за вашето срце, шеќер во крвта, варење и многу повеќе, пишува Insider..

Еве пет здравствени придобивки од јадење банани.

Бананите се многу хранливи
Една средна банана нуди 110. калории, без маснотии. Исто така, го обезбедува следново:
Протеини: 1 грам
Јаглехидрати: 28 грама
Шеќери: 15 грама (природен)
Влакна: 3 грама
Калиум: 450 мг
Магнезиум: 32 мг
Витамин Ц: 10,3 mg
Витамин Б6: 0,4 mg
„Бананите се добро познати по содржината на калиум, но има и други витамини и минерали кои исто така заслужуваат внимание. Бананите се значаен извор на Б6 и растителни влакна, кои играат витална улога во важните функции на телото како што се намалување на холестеролот и враќање на рамнотежата на расположението“, вели Лиза Ричардс, овластен консултант за исхрана.
Само една банана може да ви обезбеди 9. отсто од препорачаниот дневен внес на калиум и 8. отсто магнезиум. Што се однесува до витаминот Ц, бананите можеби не се првата храна што ви паѓа на ум, но сепак содржат 11. отсто од препорачаната дневна доза.

Бананите можат да помогнат во регулирањето на шеќерот во крвта
Идејата дека луѓето со предијабетес или дијабетес треба да избегнуваат да јадат слатко овошје е мит, се’ додека сте во границите на своите потреби за јаглени хидрати. Тоа би било околу половина банана.
Имено, бананите кои содржат пектин и резистентен скроб, всушност би можеле да помогнат во намалувањето на шеќерот во крвта. Ричардс вели дека овие растворливи влакна делуваат во меѓусебна хармонија, го зголемуваат чувството на ситост, спречуваат прејадување и ја забавуваат брзината на варењето.

Покрај тоа, гликемискиот индекс на бананата е од 30. до 60., во зависност од зрелоста. Гликемискиот индекс покажува како јаглехидратите во храната ќе го променат шеќерот во крвта, на скала од 0. до 100. „Колку е помал гликемискиот индекс, толку е помала веројатноста дека храната ќе предизвика брз скок“, вели Ричардс. За понизок гликемиски индекс, јадете зелено овошје.
„Клучот е да го поврзете изворот на јаглени хидрати со протеини и масти. Во спротивно, шеќерот во крвта ќе ви скокне, а потоа ќе опадне“, вели Моника Аусландер Морено, водечки диететичар во Miami’s Essence Nutrition. Таа предлага комбинирање на банани богати со јаглени хидрати со јајца, јогурт или путер од кикирики.

Бананите можат да го поддржат здравјето на срцето
Калиумот е важен и овде. Иако повеќето луѓе го сметаат за минерал, тој делува и како електролит. Електролитите се клучни за регулирање на мускулните контракции.

„Бидејќи срцето е мускул“, вели Морено, „калиумот и здравјето на срцето се многу тесно поврзани“.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Зошто да одберете матичен стоматолог во „Неуромедика“?

Angela

Диетата со сурова храна за видливи резултати

Angela

Вода на празен стомак? Еве што се случува

Angela